KAYNAK – EĞİTİM AJANSI

Turgut Özal’dan Ak Parti’nin Seçim Beyannamesine Hep Bir Hedefti

Öğretmen Akademileri Adeta Küçük Birer Eğitim Üniversitesi Gibi Olmalıdır

Son süreçte eğitimimizin daha iyiye gitmesi anlamında, eğitimin en temel unsuru olan öğretmen konusunu daha bir konuşur olduk. Bu anlamıyla, Cumhurbaşkanının da işaret etmesiyle, öğretmen niteliği konusu daha bir ön plana çıktı. Öğretmen niteliği konusunun biri; eğitim fakültelerinden gelen öğretmen adaylarının daha nitelikli yetiştirilmesi; yani öğretmen yetiştirme politikalarının gözden geçirilmesi; diğeri de iş başındaki bir milyona yakın öğretmenimizin düzenli, katılımcı ve bilimsel hizmet içi seminerlerle niteliğinin arttırılması olmak üzere iki temel boyutu bulunmaktadır. İşte, ülke olarak, hem mesleğe yeni atanmış öğretmenlerin daha sağlıklı bir oryantasyon süreci geçirmelerini sağlamak, hem iş başındaki öğretmenlerimizin niteliğini arttırmak, hem de eğitim yöneticilerimizin daha nitelikli bir hale gelmesini sağlamak üzere, Milli Eğitim Akademileri kurma girişimiyle başlayan ve günümüze uzanan; ama bir türlü kurulamayan bir öğretmen akademileri serüvenimiz var. Bu yolda, şu an İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü olan Ömer Faruk Yelkenci tarafından, İstanbul’da, İstanbul Öğretmen Akademileri ve Ankara Mamak’ta Şube Müdürü Adem Öztürk tarafından 3 yıl önce projelendirilmiş ve başlatılmış olan Mamak Öğretmen Akademisi’nin ötesinde, bir an önce kurulmasının eğitimimiz adına çok faydalı olacağı öğretmen akademileri serüvenimizi ele alalım istedik.

Turgut Özal’dan Ak Parti’nin Seçim Beyannamesine Hep Bir Hedefti

Öğretmen Akademilerinin kurulacağı ile ilgili Turgut Özal’dan Ahmet Davutoğlu’na pek çok siyasetçinin, bakanın açıklamaları vardır. En son, bir siyasi olarak, Ahmet Davutoğlu Ak Parti’nin seçim beyannamesine atıfta bulunarak, öğretmenlerin bilgi ve becerilerinin güncellenmesi için öğretmen akademilerinin kurulacağının müjdesini vermişti. En son Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz, “Önümüzdeki dönemde öğretmen akademisini hayata geçireceğiz. Bununla ilgili yönetmelik taslağımızı hazırladık.” diyerek öğretmen akademileriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Akademilerinin Alt yapısı Avni Akyol Dönemine Dayanır

Milli Eğitim Akademilerinin yasal alt yapısı, Avni Akyol döneminde hazırlanmıştır. Ve 16 Kasım 1990 tarihinde, temeli, Ankara’nın Hasanoğlan ilçesinde atılmıştır, dünya bankasından sağlanan finansmanla. Turgut Özal’ın attığı bu temel, 2009’da yani 19 senede ancak tamamlanabilmiştir. Ama burası, maalesef, İçişleri Bakanlığı’na devredilmiş; onlar da Polis Meslek Yüksekokulu olarak kullanmışlardır bu kampüsü. Yani; bu serüven aslında 27 yıllık… Ve ilk temel Hasanoğlan’da atıldığında; Antalya, İzmir-Ilıca ve Muğla-Datça’ya akademinin bölümlerinin açılması kararlaştırılıyor. Devamında; Köksal Toptan’ın Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde yine öğretmen akademilerinin kurulması için “Öğretmen Akademileri Kanun Tasarısı” hazırlanıp; bakanlığa sunuluyor. Devamında; Nevzat Ayra’nın bakanlığı dönemindeki 103 maddelik icra planının ilgili maddesi, “Milli Eğitim Akademisi’nin kurularak; öğretmenlerin hizmet içi eğitimle yetiştirilmeleri” şeklindedir. Ve yine Turhan Tayan’ın bakanlığı döneminde; “Milli Eğitim Akademisi’nin kurularak, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kökenli öğretmen adaylarının akademiye geçişlerinin sağlanması” hedeflenmiştir. Turhan Tayan döneminde Milli Eğitim Akademileri ile ilgili tasarı hazırlanmış ve aday öğretmenleri mesleğe hazırlamak, MEB’in çeşitli birimlerine uzman yetiştirmek, öğretmenlerin mesleklerinde yükselmelerinin sağlanması ve eğitim alanında araştırma ve yayın yapmak ön görülmüştür.

Mehmet Sağlam Döneminde de Kanun Tasarısı Hazırlanmıştır

Mehmet Sağlam’ın bakanlığı döneminde de Turhan Tayan döneminde kurulması düşünülen Milli Eğitim Akademilerinin kanun tasarısı hazırlanmıştır. Bu çalışmalar, Hikmet Uluğbay döneminde de devam etmiştir. Öyle ki; ilgili yasa tasarısında akademinin amaçları şu şekilde ifade edilmiştir: “ Öğretmen adaylarını mesleğe hazırlamak, bu çerçevede öğretmen adaylarına ‘pedagojik formasyon eğitimi’ vermek ve geliştirmek, bakanlığın ihtiyaç gördüğü eğitim, öğretim, yönetim, denetim ve çeşitli uzmanlık alanlarına meslek içinde eleman yetiştirmek. Bu alanlarda araştırma ve yayın faaliyetlerinde bulunmak, formatör yetiştirmek.” Evet, kısaca böyle öğretmen akademilerinin Hikmet Uluğbay’a kadar olan serüveni ve sonrası günümüze gelinmiştir.

MEB, Öğretmen Strateji Belgesinde Öğretmen Akademilerinin Kurulacağını Açıklamıştır

Günümüze geldiğimizde ise; 64. Hükümet Programında ve MEB’in açıkladığı Öğretmen Strateji Belgesinde öğretmen akademilerinin kurulacağı belirtilmiş ve en son da Öğretmenler Günü’nde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz bu müjdeyi vermiştir.

Öğretmen Akademilerinin Kurulması Niye Bu Kadar Önemlidir?

MEB, Sayın Bakan’ın müjdeyi verdiği üzere, ivedilikle, Milli Eğitim Akademileri ile başlayan öğretmen akademileri hayalimizi, bir an önce hayata geçirmelidir. Öğretmen Strateji Belgesinde, uzun uzun, öğretmen akademilerinin niye kurulması gerektiği anlatılmıştır. MEB, çok önemli bir belge olan Öğretmen Strateji Belgesindekileri hayata geçirmelidir. Öğretmen akademileri; öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerini ve niteliklerini artırmalarını sadece belirli bir zaman dilimine sıkışmaktan kurtaracaktır. Daha nitelikli denetici, yönetici ve öğretmenler; YÖK, MEB ve eğitim fakültelerinin öğretmen akademilerini akıl ve bilim merkezli koordine etmesiyle sağlanacaktır. Böylelikle, genel müdürlüklerce ayrı ayrı yapılan hizmet içi seminerler tek elde toplanacak ve karmaşaya son verilecektir. Bunlar, adeta, küçük birer eğitim üniversitesi gibi olmalıdır. Uzaktan eğitim gibi üst düzey teknolojiyle de desteklenmesi gereken akademileri de bitirenlere çeşitli sertifikalar verilmeli ve bu sertifikalar öğretmenin yükselmesinde de etki etmelidir. Bilenle bilmeyen bir olmamalı ve akademilerde eğitim, araştırma ve yayın faaliyetleri de olmalıdır. Ve buralarda, akademik alt yapısı olan, deneyimli öğretmenler de görev yapmalıdırlar. Yine, uygulamanın ağırlıklı olarak yapılabildiği yerler olmalıdır buralar. Öğretmen akademileri hayalimize bir an önce kavuşmamız dileklerimle. Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin…

 

TEILEN