KAYNAK – EĞİTİM AJANSI

Öğretim Programları Karşılaştırmalı Bir Şekilde Açıklanmalıdır

Müfredat Niye Açıklanmıyor?

Hani benim müfredatım nerde, yazılmayan ders kitabım, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatım nerde? Ocak dedi gelmedi, Şubat dedi gelmedi, Mart dedi gelmedi, Mayıs dedi gelmedi… Gelir diye umdum müfredat, Mayıs’a kadar gözlerimi yumdum; gelmedi müfredat. Hani benim müfredatım nerde, müfredatsız kaldım, bu ne yaman çelişki. Kimse konuşmuyor, hani benim müfredatım nerde, gelecek sene okuyacağım ders kitaplarım nerde…

Sayın Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz en son 5 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki yıldan itibaren 1,5 ve 9. sınıflar yeni müfredatla eğitime başlayacaklar. Daha sonra 2,6 ve 10. sınıflar da takip eden yılda yeni müfredatla eğitime kavuşacaklar. Müfredatı yenileyip çağa uygun hale getirdik. 200 binin üzerinde görüş geldi” demişti.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretim Programı Taslakları Daha Askıya Bile Çıkmadı

Sahi bizim bir öğretim programı değişikliğimiz vardı dimiii? Günlerce kamuoyunda tartışılmıştı. Öğretim programları taslakları Ocak’ta askıya çıkmıştı ve Şubat’ta son haline gelmesi bekleniyordu. Ama daha da önemlisi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programı taslakları daha askıya bile çıkmadı ve hiçbir şekilde açıklanmadı. Din dersiyle ilgili önce ilgili AİHM kararları ve Dış İşleri Bakanlığı’nın görüşleri bekleniyor tarzı bir şeyler kamuoyunda dolaştı. Hadi sonrasında da referandum öncesi Din gibi hassas bir alanda açıklama yaparsak her kesimden tepki alabiliriz, şimdi sırası değil denmiş olabilir ya da bu konuda Başbakanlık gibi makamlardan referandum öncesi açıklamayın tarzı herhangi bir talimat geldi diyelim.

Yeni Kitaplar Hangi Arada Ne Zaman Yazılacak?

Referandum bitti. Öğretim programlarının son halinin bir an önce kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir. Öğretim programları ne zaman açıklanacak, yeni kitaplar hangi arada ne zaman yazılacak? Sayın Bakan önümüzdeki yıldan itibaren 1,5 ve 9. sınıflarda yeni öğretim programı uygulanacak dedi. O halde bu sınıfların kitaplarının da bir an önce yazılması gerekmiyor mu? Haa, kitaplar zaten el altından yazılıyor da diyebilirsiniz. O zaman bu kadar program değişikliği ve kamuoyunda oluşturulan karmaşa niye? Mademki kamuoyundan gelecek tepkiler dikkate alınmayacaktı… Diğer taraftan bizi çok üzen bir nokta da kamuoyunda MEB bir öğretim programı değişikliğini beceremedi havası oluşuyor, öğretim programları açıklanmadıkça. Oysaki yakınen biliyoruz ki, uzun bir zamandır MEB’dekiler ciddi bir emek vererek bu konuda çalışıyorlar.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programlarında Aleviliğe Ne Kadar Yer Verilmiştir?

Yine Sayın İsmet Yılmaz öğretim programlarını yenileyip çağa uygun hale getirdik, dedi. Öğretim programlarını açıklayın ki çağa ne kadar uygun hale geldiğini hep beraber görelim. Yine 200 binin üzerinde görüş geldi, dendi. Açıklansın ki 200 binin üzerindeki görüşün ne kadar özde dikkate alındığını görelim. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programlarında Aleviliğe ne kadar yer verilmiştir? Laiklik ilkesi ne kadar uygulanmıştır bu öğretim programına, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programında ne, ne kadar değişmiştir? AİHM’nin eğitim hakkıyla ilgili maddesine ne kadar uyulmuştur?

Sonuç itibariyle gerek kamuoyunda MEB bir öğretim programı değişikliğini beceremedi gibi oluşmuş üzüntü verici bir algının bir an önce kırılması için, öğretim programının Bakan Bey’in dediği gibi ne kadar çağdaşlaştığının bir an önce görülmesi için, kamuoyundan gelen 200 binin üzerinde görüşün ne kadar ciddiye alındığının görülmesi ve en önemlisi de gelecek yılın yazılacak olan ders kitaplarının bir an önce kavuşması için öğretim programlarının bir an evvel açıklanması gerekmektedir.

Öğretim Programları Niye Açıklanmıyor?

Açıkçası kamuoyu öğretim programlarının niye açıklanmadığını merak etmektedir. Açıklanacak olan müfredatın bilimi ve aklı merkeze almış olmasını, UNESCO’nun açıklamış olduğu “birlikte yaşamayı öğrenme” ilkesine uygun hazırlanmış olmasını temenni ediyoruz. PISA gibi uluslararası sınavların ölçtüğü analiz, sentez ve değerlendirme düzeyindeki kazanımlara bu öğretim programlarında çok yer verilmiş olmasını umuyoruz. Bakanlığımıza naçizane önerimiz bir an önce öğretim programlarının açıklanmasıdır. Bu saatten sonra yapılacak ekleme ve çıkarmalar, programın başından beri işin içinde olmayanların yapacakları müdahaleler, baştan itibaren işin içinde olmadıkları için hem programların ana ruhunu bozacak; hem de baştan beri emek verenlerin emeğine saygısızlık olacaktır ve bu konuda çalışmış olan herkesin şevkini kıracaktır.

Bakanlık Kabine Değişikliğini Beklediği İçin mi Açıklanmıyor?

Doğru bildiğini sananlar baştan doğru bilmiş olsalardı zaten bu programlar bu hale gelmezdi ve sizler de bu programları değiştirme ihtiyacı hissetmezdiniz. Amacınız yeni bir program yapmaksa geçmişe ve geçmiştekilere dönmeye ne gerek var, amacınız zaten eskiden olanları düzeltmek değil mi? Kamuoyunda maalesef oluşmuş olan yanlış algılardan biri de Bakanlığın kabine değişikliğini beklediği ve bu nedenle de öğretim programlarının altına ileride söyleneceklerden dolayı iyi ya da kötü anılmak istenilmediğinden imza atılmak istenmediğidir. Temennimiz ülkemiz ve eğitimimiz için bu kadar önemli olan öğretim programlarının en kısa sürede karşılaştırmalı bir şekilde; yani hem yeniyi hem de eskiyi yan yana görebileceğimiz şekilde açıklanmasıdır.

TEILEN