KAYNAK – BİRGÜN

Kastamonu Üniversitesi Senatosu geçen hafta karar almıştı, üstelik oy birliğiyle, YÖK’ün de onaylaması halinde ünlü edebiyatçımız Rıfat Ilgaz’ın adını Cide Meslek Okulu’ndan silmek için. Kamuoyunda oluşan baskıdan sonra üniversite senatosu geri adım attı ve bu kararından vazgeçti. Peki, kimdir bu Rıfat Ilgaz, niye kamuoyunda bu kadar etki yarattı?

Rıfat Ilgaz bırakın adının bir meslek yüksekokulundan kaldırılmasını, adı bir üniversiteye verilip yaşatılacak kadar önemli bir edebiyatçımız, aydınımızdır. Aydınlarımızdan bu kadar kolay vazgeçmemeliyiz, hele bir de yerlerine koyacağımız aydınları henüz yetiştirememişken. Rıfat Ilgaz yazdığı Hababam Sınıfı eseriyle halkın gönlünde taht kurmuş bir Halk Eğitimcisidir. İçimizde Hababam Sınıfı’nı izleyip gülmemiş ve kendinden bir şeyler bulmamış olanımız var mıdır? Ne de güzel ve ironik bir şekilde anlatmıştı, Hababam Sınıfı’nda eğitim sistemimizin çıkmazlarını anlaşılır ve güldüren bir dille. Rıfat Ilgaz sadece Hababam Sınıfı’nı mı yazmıştır, elbette hayır. Rıfat Ilgaz, Karartma Geceleridir, Sarı Yazmadır, Halime Kaptandır, Yıldız Karayeldir ve daha nice eserdir.

Rıfat Ilgaz Anadolu insanının aydınlanmasıdır

Onlarca roman, yüzlerce şiir yazmış olan Rıfat Ilgaz Anadolu insanının aydınlanmasıdır. Ama bir halk eğitimcisi olan Rıfat Ilgaz’ın eğitimci yanı da önemlidir. Hababam Sınıfı bile onun eğitimci yanını anlatmaya yalnız başına yetecek bir eserdir. Bu eserde eğitim sistemimizin ezberci yanından kopya çekmeye pek çok karakterle, tam bir Türkiye anlatımıdır Hababam Sınıfı. Ve kendisi ‘Ben de çöken eğitim sistemini anlattım. Hepimiz ölen bu sisteme bakarak güldük’ demiştir. Öyleki Hababam Sınıfı her eğitimcinin okuması gereken bir eserdir

Rıfat Ilgaz, romandan hikâyeye, tiyatroya, makaleye pek çok eser vermiş bir kültür deryasıdır. Ve Hababam Sınıfı’nda hepimiz dirsek çürüttüğümüz sınıflardan bir şeyler buluruz. O aslında bu eserde ironik bir şekilde, güldürerek bize tam zıddının doğruluğunu işaret eder. O çağdaşlığa, ilericiliğe, aydınlığa ama en çok da üretken eğitim anlayışına işaret eder. Ve tüm bunları yapıcı bir bir mizahla anlatır. Kopyayı ve ezberci eğitim sistemini eleştirir. Samimiyeti ön plana çıkartır. Çatık kaşlılığı eleştirerek çağdaş eğitimi över. Hangimiz Mahmut Hoca karakterini unutabiliriz. Hababam Sınıfı yazılısı, sözlüsü, tebeşir kokusu, kopyası… Ayrıca Rıfat Ilgaz kendisi de bir öğretmendir.

Ilgaz’ın öğretmenliğinin izleri

Rıfat Ilgaz çocuklar için birçok güzel öykü de kaleme almıştır. Öyleki ‘bacaksızın başından geçenler’ hikâyesi eğitimdeki çocuğa görelik ilkesi açısından tez konusu olmuştur. O eserlerinde Anadolu’ya ışık tutup, Anadolu’nun sesi olduğu gibi, eserlerindeki pek çok kahramanda öğretmen ve öğrencidir. Bir Türkçe öğretmeni olan Rıfat Ilgaz’ın öğretmenliğinin izleri bütün eserlerinde görülebilir. Özellikle Sarı Yazma ve Karartma Geceleri adlı romanlarında dönemin eğitim ve öğretimini yansıtmıştır. O eserlerinde kitap sevgisini de aşılamaya çalışmış bir aydındır. Sarı Yazma adlı eserinde dönemin eğitim sisteminin okullarımızda nasıl uygulandığını baştan aşağıya ortaya koymuştur.

Ülkemizin eğitimine katkı koyması adına Kastamonu Üniversitesi Senato Üyeleri dahil hepimizin onun eserlerini okuyup, eğitimimizin daha iyiye gitmesi için, bize mizahın eğitimde nasıl kullanılabileceğini öğretmiş olan Rıfat Ilgaz’ı okumamız gerekiyor. Halka gelince, Rıfat Ilgaz sadece Hababam Sınıfı ile bile olsa halkımızın gönlündeki eğitimci olarak çoktan yerini almıştır zaten…

TEILEN