KAYNAK – EĞİTİM AJANSI

Memleketi Almak İçin Kılıç, Elde Tutmak İçin Kalem Gerek

İstanbul Gençlik Festivalinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi: “Elbette her alanda genel kültürünüzü en ileri seviyelere ulaştıracaksınız. Ama bir alanda en iyisi siz olacaksınız. İlgi, kabiliyet ve hedeflerinize göre bu alanın ne olacağını en iyi siz bilirsiniz. Bunun yanında dünyayı bilmek, tanımak, takip etmek çok önemli. Bunun için de öncelikle kendi ana dilinizi, onunla birlikte de en azından yanında bir farklı dili öğrenmeyi kendinize amaç edineceksiniz. İyi konuşacak, yazacak, okuyacaksınız. Çocuklarımız Türkçeyi mükemmel kullanmanın yanında en az bir doğu, batı dilini çok iyi bilmiyorsa burada demek ki bir eksikliğimiz var. Ne yapıp edip bu sorunu da çözeceğiz. Çünkü Türkiye’nin her alanda yetişmiş insana ihtiyacı var. Kutadgu Bilig’de, ‘Memleketi almak için kılıç, elde tutmak için kalem gerek.’diyor. Bizim millet olarak kılıcımızı kullanma konusunda sıkıntımız yok. Ama kalem konusunda aynı şeyi söyleyemiyoruz. Terör örgütlerinin özellikle gençlerimizi hedef almasının sebebi budur. İşte FETÖ, bir yanda PKK, diğer tarafta terör örgütleri genç dimağlarımızı zehirlediler. Ülkemizin insan kaynağına büyük darbe vurdular. Kaynağımızın çok ciddi bir kısmı heba oldu, şimdi bunu süratle telafi edeceğiz. Gençler, sizden ricam; her alanda başarılı olacağınızı düşünüyorsanız kendinizi hızla yetiştirin. Aynı şekilde mühendislik bilimleri, tıp bilimleri, fen bilimleri çok önemli. Bizim iradesini şu veya bu kişiye, şu veya bu örgüte teslim eden değil, kendi fikriyle, kendi düşünceleriyle, kendi kararlarıyla hareket eden gençlere ihtiyacımız var.”

Güçlü Ülkelerin Eğitim Sistemleri de Güçlüdür

Cumhurbaşkanı uzun zamandır, ilk defa Türkiye’nin gençliğinin ve bu bağlamda eğitiminin nasıl olması gerektiğinin ip uçlarını verdi. Bu fikirlerden yola çıkararak da muhtemelen eğitim felsefesini ve bu eğitim felsefesine dayanan eğitim sistemini oluşturacaklar. Cumhurbaşkanı daha önceden yapmış olduğu açıklamalarda da eğitim ve kültür alanlarında hedefledikleri noktaya ulaşılmadığını ifade etmişti. Evet eğitim ve kültür gibi bir ülkeyi ülke yapan iki ana unsur. Ama Cumhurbaşkanının bu son konuşmasından ve dünya gerçeklerinde de anlıyoruz ki her şeyin başı eğitim, her şeyin sonu eğitim. Yani dünyada eğitimin olumlu olumsuz nüfuz etmediği hiçbir şey yok. Dünyanın güçlü ülkelerinin aynı zamanda güçlü eğitim sistemleri de olduğunu görüyoruz.

Eğitimden Anlayan, Eğitim Bürokrasisi Tecrübesi Olan ve Eğitim Bürokrasisini Bilen Bir BAKAN

Cumhurbaşkanının bu konuşmasındaki eğitim vurguları ben dahil pek çoğumuzun altına imza atacağı şeyler. Ama Cumhurbaşkanının söylediklerinin gerçekleşebilmesi ve eğitim sistemimizin daha ileriye gidebilmesi adına bu söylenenlerin içinin bilime, akla ve liyakate uygun bir şekilde doldurulup formülize edilmesi ve eğitimden anlayan, eğitim tecrübesi olan ve eğitim bürokrasisini bilen, akademik bilgiden anlayan ama bunu günlük eğitime de uyarlayabilen bir BAKAN ve liyakatle gelmiş nitelikli uzman üst düzey eğitim bürokrasisi tarafından uygulanması gerekiyor. Eğitimi ve eğitim bürokrasisini bilmeyen bir bakanın eğitimin ve eğitim bürokrasisinin resmini çekmesi en az 3 yılını alır. Yani en az 3 yıl daha kaybederiz. Ve eğitimde yapılmış hatalardan ders alınarak aynı hataların tekrarlanmaması gerekiyor. Çünkü eğitim hatalarının tekrarı onarılamaz toplumsal patlamalara yol açar.

Fendar, Tıpdar, Mühendisdar Nesiller İstiyoruz

Cumhurbaşkanı konuşmasında; uzmanlaşmayı, yeteneği, dünyayı tanımayı, Türkçeyi iyi kullanmayı, en az bir yabancı dil bilmeyi, her alanda yetişmiş insan gücüne olan ihtiyacı, eğitimin önemini, insan kaynağımızın büyük darbe aldığını, bunun telafi edileceğini, mühendislik-tıp-fen bilimlerinin önemini, kendi fikriyle, kararlarıyla hareket eden gençler diyerek özgür düşüncenin önemini vurgulamıştır. Cumhurbaşkanının bu eğitim çıkışının önemli olduğunu düşünüyorum. Ve bu eğitim çıkışı kamuoyunda gereken ilgiyi görmedi. Bence bu konuşma Cumhurbaşkanının eğitim manifestosudur. Ve eğer gerçekten içi doldurularak uygulanabilirse eğitimde çok şeyler yapılabilir.

Cumhurbaşkanının Eğitim Manifestosu

Cumhurbaşkanı memleketi almak için kılıç, elde tutmak için kalem gerek diyerek eğitimin önemini vurguluyor ve “Kalem konusunda başarılı olamadık.” diyerek eğitimde başarılı olunamadığını vurguluyor. Ama dikkat edin en önemlisi mühendislik bilimlerinin, tıp bilimlerinin, fen bilimlerinin çok önemli olduğunu söylüyor. Yani gençlerimizin pozitif bilimlere yönelmesini öneriyor. Kendi fikirleriyle, kendi düşünceleriyle, kendi kararlarıyla hareket eden gençler diyerek özgür düşüncenin ve dogmalardan uzak bağımsız karakterin altını çiziyor. Bu konular üzerine çok şey söylenebilir. Ama Cumhurbaşkanının bu söyledikleri eğitim adına çok önemlidir.

Bu Söylenenler Uygulanırsa Eğitimimiz Uçar

Bu söylenenlerin içinin doldurularak oluşturulacak bir eğitim felsefesi ve buna dayanan bir eğitim sistemi nitelikli, uzman üst düzey eğitim bürokratlarınca akıl, bilim ve liyakat merkeze alınarak uygulanırsa eğitimimiz uçar. Bu işin öyle sihirli bir formülü falan da yok. Gayet basit. Bilimi aklı merkeze alacaksınız, çok çalışacaksınız, her şeyi kurala ve liyakate bağlayacaksınız. Gerisini Allah’a emanet edebilirsiniz. Senin adamın, benim adamım demeyeceksiniz. Cumhurbaşkanının söylediği mühendislik, tıp, fen bilimleri zaten akıl demek, bilim demek. Bunun için üniversitelerde özgür düşünceyi ve bilimi, özerkliği ön plana alacaksınız. Kendi kararlarını kendi veren nesiller için felsefeyi daha bir önemseyeceksiniz.

Eğitim Bir Devlet Politikası Haline Getirilmelidir

Nesillerimizin kandırılmaması ve yeni PARAlel yapıların açığa çıkmaması için eğitimde liyakat merkezli hareket edeceksiniz. Bütün eğitim bürokrasisini kural ve niteliğe göre şekillendireceksiniz. Öğretmenleri sözleşmeli ve mülakatla değil, KPSS puanı ve güvenlik soruşturmasıyla alacaksınız. Okul müdür ve müdür yardımcılarını mülakatla ağırlıklı almak da rüşvetin ve yeni eğitim PARAlel yapılarının önünü açar. Eğitimin eğitim baronlarından, eğitim ağalarından ve eğitim derebeylerinden arındırılarak sendikal etkilere uzak partiler üstü, iktidarlar üstü bir devlet politikası haline getirilmesi gerekmektedir.

Umarız Muhalefet Liderleri de Eğitimle İlgilenirler

Cumhurbaşkanının eğitim manifestosu ve her şeyin başını sonunu eğitim olarak yorumlaması açıkçası beni eğitim adına heyecanlandırdı. Umarım bu fikirler bir an önce içi doldurularak eğitim felsefesine ve veriye dayalı reformlarla hayata geçirilir. Umarız eğitim muhalefet partilerinde de gereken değeri ve önemi görür. Ve muhalefet liderleri ayda yılda grup toplantılarında eğitimle ilgili bir iki cümle etmenin ötesinde eğitimle ciddi ciddi ilgilenirler.

TEILEN