KAYNAK – BİRGÜN

CHP Ulusal Çocuk Politikası Çalıştayı, çocuk odaklı politikalar için öncü adım oldu. Türkiye’de çocukların sorunları, aslında iki günlük bir çalıştaya sığmayacak kadar birikmiş durumda

“Türkiye’de nüfusun yaklaşık 3’te 1’ini çocuklar oluşturuyor. Ancak çocuk odaklı bütüncül politikalarımız yok. En önemli problemlerden biri çocuk yoksulluğu. 25 milyon çocuğumuzun 3’te 1’i yoksulluk içinde geleceğe hazırlanıyor.”

Bu bilgi haftasonu CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen ‘Ulusal Çocuk Politikası Çalıştayı’ndan.

BirGün olarak ortaya çıkardığımız Ensar Vakfı skandalı sonrası kamuoyunda çocuklara yönelik oluşan duyarlılık bu hafta sonu iki gün süren CHP Ulusal Çocuk Politikası Çalıştayı’na vesile oldu.

Karaman’da yaşanan skandalı yakından takip eden CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, nisan ayından bu yana kamuoyunda oluşan duyarlılığı ve farkındalığı dikkate alarak çocuk odaklı politikaların oluşturulması ve izlenmesi konusunda adımlar attı. Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşçıer, Prof. Dr. Hakan Acar, akademisyen Kemal İnal ve eğitimci – yazar Şahin Aybek ile Celal İnal, Adnan Caymaz gibi isimlerin düzenleme kurulunda yer aldığı Ulusal Çocuk Politikası Çalıştayı, bu adımların ardından hayata geçti.

‘Yaramaz ve yaratıcı olmalılar’
Genel merkezde düzenlenen çalıştayın açılışını gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çocukların ülkede yaşadığı problemlere dikkat çekti.

Çalıştayın başında çocuk politikası alanında Hollanda ve İngiltere örnekleri konuşuldu. İngiltere’den Prof. Dr. David Jones, ülkesindeki eksiklere rağmen çocuk odaklı politikalarda atılan önemli adımların altını çizdi. “Çocuklar yaramaz olmalı ve yaratıcı yetiştirilmeli” diyen Jones, topluma faydalı bireylerin; ‘sağlıklı, güvenli, hayattan ve okuldan zevk alan, suç işlemeyen ve ekonomik başarı sağlayacak’ şeklindeki anlayışla yetişeceğini belirtti.

Beş ayrı oturum yapıldı
Açılış konuşmalarının ardından beş grupta oturumlar yapıldı. Dört sorun başlığının yanında beşinci oturum çocuklarla gerçekleştirildi.

Çocukların eğitimde, sağlıkta, adalette ve sosyal hizmetlere erişimde yaşadığı problemler 70 kadar bilim insanı, siyasetçi ve çocuk-eğitim alanında çalışan ismin katkılarıyla kapsamlı politika notlarına dönüştü. Bu notların rapor haline getirilmesi ve çocuklarımızı geleceğe hazırlarken temel referans olması planlanıyor. Oluşturulacak rapor kısa sure sonra kamuoyu ile paylaşılacak.

İktidar adayı olmak için somut adım
CHP, eksiklerine rağmen bu çalıştayla çocuk politikaları konusunda önemli bir adım attı. Türkiye’de çocukların sorunları iki güne sığmayacak kadar birikmiş durumda.

Çalıştaya katılanların tamamı bu fikirde. CHP’nin esas sınavı ortaya çıkan rapordan sonra politika önerilerinin yerel yönetimlerden başlayarak hayata geçirilmesinde. Anamuhalefet partisi iktidar adayı olarak var olabilmek için somut adımları acilen atmalı. Çalıştaya katılan birçok isim bu süreci takip etmeye devam edecek.

***

Çalıştayın artıları

cocuk-politikalari-icin-kapsamli-adim-197487-1.

+Çocuk odaklı politikanın oluşturulması için ilk defa bir siyasi parti tarafından ciddi bir adım atıldı.

+Bilim insanları ve çocuk ile eğitim alanında çalışan isimlerin birikimleri bir araya getirildi.

+Bilgi temelli politika temel alındı.

+Çocuklar problemlerini doğrudan anlattı.

+Uluslararası deneyimler gözetildi.

Çalıştayın eksileri

-Başkentte, genel merkezde düzenlenen çalıştaya partililerin ilgisi eksik kaldı. Daha fazla heyecana ihtiyaç var.

-CHP’nin Meclis Eğitim Komisyonu’ndan hiçbir milletvekili katılmadı. Çalıştayda yer alan vekiller Özcan Purçu ve Sibel Özdemir oldu.

-Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Çankaya Belediyesi’nden Adnan Caymaz dışında yerel yöneticiler katılım göstermedi. Oysa CHP’nin çocuk odaklı veya çocuk dostu politikalarını iktidara giden yolda hayata geçirebileceği alan yerel yönetimler.

-Bölgede yaşanan çatışmaların çocuklara etkisi ayrıntılı ele alınmadı.

-Basından bu alanda çalışan birçok isim anamuhalefet partisi tarafından davet edilmesine rağmen katılma cesareti göstermedi.

-Cemaat ve tarikatların çocuklar üzerindeki olumsuz etkisi ele alınmadı.

-Çalıştayın iki günle sınırlı kalması dezavantaj.

cocuk-politikalri

TEILEN