KAYNAK – EĞİTİM AJANSI

Eyyam Babalar Kültürümüzde Allah Analı Büyütsün Demeyiz, Allah Analı Babalı Büyütsün Deriz

Evet, bir babalar gününü daha geride bıraktık. Baba kimi zaman evin direği, kimi zaman devlet baba, kimi zaman bir otorite figürü… O kadar çok baba var ki dilimizde. Biz bu sözü kullanmayı çok severiz toplum olarak. ‘Yap bir babalık, babayiğit, size baba diyebilir miyim, Orhan baba- Müslüm baba, bu devirde babana bile güvenmeyeceksin, mafya babası, Şam babası, para babası, iskele babası, dert babası, Baba erenler, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Ali babanın bir çiftliği var…

Tabi bizi bu yazımızda babaların daha çok eğitimle ilişkisi ve eğitimci yani ilgilendiriyor. Babaların eğitimle ilgili rolleri olduğu gibi, öğretmenler de aynı zamanda öyle ki birer baba figürüdürler. Ve bu ilişkiyi, Büyük İskender, öğretmenim Aristoteles biyolojik babam değil ama ruhumun ve aklımın babasıdır diyerek, o kadar güzel ifade etmiştir ki. Eğitim çocuklarımızın her yönüyle gelişiminde ve okumasındaki en önemli etkendir, işte bu nedenle babaların çocuğun eğitiminde üstlendiği rol çok önemlidir. Doğumundan itibaren bir ailenin içinde olan çocuğun aile içinde babasından alacağı eğitim ve onunla olan ilişkileri onu çok yönlü etkilediği gibi gelişim evrelerini de etkiler. Bu nedenle babaların da bunun farkında olarak hareket etmeleri gerekmektedir.

Baba Modeli Çocuğun Gelişimi İçin Önemlidir

Geleneksel yaklaşım biçiminde anne merhametle anılırken baba modeli otorite ile anılır. Bu nedenle de babaya aileyi koruyup kollama görevi adledilmiştir. Tabiki çocuğun eğitimi hem annenin hem babanın görevidir. Ama yazımız dolayısıyla bu görevleri baba figürü üzerinden anlatmaya çalışacağız. Bir çocuğun dünyaya gelmesinde etken olan erkek, çocuk sahibi erkek diye de tanımlanan baba, model olarak çocuğun gelişimi açısından önemlidir. Babalar bir yönüyle çocuğun yeni şeyler öğrenmesini sağlayan, onun bilişsel-duygusal-sosyal-psiko motor gelişimlerini sağlayan ilk eğiticilerindendir.

Babalık Bebeğin Doğumuyla Başlar

Bütün dünya erken çocukluk döneminin önemini tartışmasız kabul etmektedir. Babalar bu dönemden başlayarak ‘Baba Olma’ lıdırlar. Eğitimin sadece okulla kısıtlı olmadığı düşünüldüğünde babalar da bir eğiticidir. Unutmayalım babalık bebeğin doğumuyla başladığından, babalar çocuklarının eğitiminde ne kadar erken etkin olurlarsa o kadar faydalı olur. Ve bu eğitimin en önemli ilacı sevgi ve şefkattir. Babaların özellikle erkek çocukların cinsiyete uygun davranış kazanması açısından önemi büyüktür. Sadece erkek çocuklarının değil kız çocuklarının da etkileşimde bulunacakları bir baba modeline ihtiyaçları vardır.

Otoriter ve Az İlgilenen Baba Çocukları Çekingen ve Utangaçtır

Alan çalışmaları bize otoriter ve az ilgilenen babaların çocuklarının çekingen ve utangaç olduğunu göstermektedir. Diğer taraftan ilgilenen ve dengeli sınır çizen babaların çocukları ise iç denetimli ve bağımsız olabilmektedirler. Bu nedenle babalar kendilerinin de en az anneler kadar çocuklarının gelişiminde önemli olduklarının farkında olmalıdırlar. Günümüz dünyasında babayı çocuk için; sadece koruyan kollayan ve aileyi finanse eden bir otorite olarak tanımlayamayız. Baba çocuğuna bir arkadaştır aynı zamanda. Ve değişen dünyada artık babalar da çocuk bakımıyla ilgilenmek durumundadır. Babalar çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmelidir, ama asıl ana noktalardan biri çocuğun anne ile baba arasındaki ilişkiyi model aldığıdır. Baba anne ile sağlıklı bir ilişki içinde olduğu gibi, bir yanıyla arkadaş olduğu çocuğuyla oyunlar oynamalı, ona bir şeyler öğretmeli ve eğitim yaşantısında ona destek olmalıdır.

Allah Analı Büyütsün Değil, Allah Analı Babalı Büyütsün Deriz

Babalar bir yanıyla da çocuklarının öğretmenleridirler. Babalar çocuklarının kendilerinin tüm davranışlarını modellendiğinin farkında olarak hareket etmeli, çocuklarının güçlü ve zayıf yanlarının farkına varmalıdırlar. Okul ve aile işbirliğini sağlamalıdırlar. Çocuklarını eğitirken gelişim evlerini bilmeli ve çocuklarının içinde bulunduğu gelişim evrelerini tanımalıdırlar. Çocuklarının eğitiminde kendi ukdelerinden ziyade çocuklarının yeteneklerini dikkate almalıdırlar. Çocuğun tüm eğitim yaşamı boyunca okul ve ev arasındaki devamlılığını sağlamalı, öğretmenin okulda yaptıklarını evde yaparak pekiştirmelidir. Babalar, çocuklarının sosyal yaşam kavramını oluşturmalarında, sağlıklı bir cinsel kimlik oluşturmalarında, karşı cinsle kuracağı ilişkinin şeklinin belirlenmesinde, zeka gelişiminde, kendini daha güçlü hissetmesinde ve özgüvenini oluşturmasında çok önemli bir işleve sahiptirler. Eyy Babalar unutmayın ki Allah Analı Büyütsün Değil, Allah Analı Babalı Büyütsün Deriz.

TEILEN