KAYNAK – EĞİTİM AJANSI

Bilgisayar Oyunları ve Çocukların Çok Fazla Televizyon İzlemesi Çocuklarımızı Yanlızlaştırıyor, Gerçek Hayattan Koparıyor ve Onlara Ciddi Zararlar Veriyor.

Geçen hafta İstanbul’da 13 yaşındaki bir çocuk bilgisayarının başında intihar etti. Arkadaşları, Metin2 adlı oyunu oynayan arkadaşlarının hesabı çalınınca ya da kapatılınca bunalıma girip intihar etmiş olabileceğini söylüyorlar. Oyun oynayan, oyunla özdeşleşen, bağımlı halen dönebilen gençler. Tabii ülkemizin yoğun uzaya araç gönderme, yeni bilimsel buluşlar yapma ve yirmi dört saat deney ve araştırmalar yapan gündemi içerisinde bu konu pek yer almadı haklı olarak… Çocuklarımız ya elektronik çocuk bakıcısı, oyalayıcı televizyon karşısında vakit geçirip uyuşuyor, ya da böyle şiddet içeren oyunlar oynayarak şiddeti olağanlaştırıyorlar.

Gençlerimiz Spor ve Eğlence Yerine İnternette Zaman Geçiriyor

Evet, bir başka gerçeklik ise gençlerimizin yüzde 3,6’sının internet bağımlısı olduğu. Yeşilay’ın akademik dergisi The Turkish Journal on Addicta’ya göre Türkiye’de 12-18 yaş aralığında gençlerin yüzde 3,6’sının internet bağımlılığı profili olarak kabul edilirken, yüzde 21,8’nin ise internet bağımlılığı sınırında olduğu tespit edilmiştir. Yani gençlerimiz spora ve eğlenceye ayıracakları zamanı internette oyun oynayarak geçiriyorlar. İnternette oyun oynama fikri ilk başta masum gibi görünüp, çocukları oyaladığı için anne babalara da cazip gelebilir. Oysa ki bilgisayar başında sanal alemde oyun oynayan çocuk; yemek yemeyi geciktirir, sürekli bigisayar oyunu oynayacağı zamanın gelmesini bekler, bigisayar oyunu oynamayı bırakmak istemesine rağmen bırakamaz, bilgisayar oynamasına izin vermeyen ailesine kızar, bilgisayar oyunu oynamaya doyamaz, kaybettikçe oynamak ister ve hep daha fazla oynamak ve bilgisayarın başında kalmak ister.

Bilgisayar Oyunları ve Televizyon Bağımlılığı Çocuklarımıza Ciddi Zararlar Veriyor

Anne babaların kolayına gelen bu bilgisayar oyunları ve çocukların çok fazla televizyon izlemesi çocuklarımızı yanlızlaştırıyor, gerçek hayattan koparıyor ve onlara ciddi zararlar veriyor. Madde bağımlılığı gibi bilgisayar oyunu ve televizyon bağımlısı olan çocuklar bir taraftan da asosyalleşiyorlar, aileden de kopuyorlar. Çocuk belki bedenen evde ama zihnen ve ruhen orada olmuyorlar. Ve maalesef toplum olarak hala bu tehlikenin ciddiyetinin farkında değiliz. Teknolojinin böyle hoyratça, bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımını engellemek adına eğitim sistemi ve aileler ortak hareket etmelidirler. Aile içinde daha fazla iletişim kurulmalı ve anne babalar da daha az teknoloji kullanarak çocuğa örnek olmalıdırlar. Aileler çocuğun sanal alemde oyunlar oynamasını engellemek adına, çocukla birlikte aktif oyunlar oynayarak iletişim kurmalı, çocuğun kendisini güvende ve önemli hissetmesini sağlamalıdırlar. Çocuğa hayal gücünü ve yeteneklerini destekleyici zeka oyunları oynatılmalı, fiziksel aktiviteler yaptırılmalıdır.

Aile hiç çekinmeden çocuğu teknoloji konusunda sınırlamalı, bigisayarı ortak kullanım alanlarına almalı, çocuğu sanat, spor gibi etkinliklere yönlendirmelidir. Bilinçsiz bir teknoloji kullanımı çocuklarımızın gelişimlerini ruh sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Ve bu konuyla ilgili gerekli önlemlerin eğitim sistemi içinde ve ailede alınmaması halinde, gelinen nokta maalesef 13 yaşında bir çocuğun bigisayar başında intihar etmesi ve televizyon ve internet bağımlılığı olabilmektedir. Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin…

TEILEN