KAYNAK: MİLLİYET

MEB’in öğrencilerin akademik başarılarını artırmanın yanı sıra ilgi ve yeteneklerini keşfetmek için açtığı destekleme kursları, adeta dershanelere dönüştü

Matematik kurslarına yaklaşık 3 milyon, Fen Bilimleri’ne 1.7 milyon, Türkçe’ye 1.8 milyon öğrenci başvururken, Piyano için 24, Zeka Oyunları için ise sadece 20 kişi başvurdu.

Milli eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik Destekleme ve Yetiştirme Kursları açtı. Burada amaç, öğrencilerin akademik ve sosyal gelişmelerine derslerde edindikleri kazanımları pekiştirmelerine katkı sağlamak, özel ilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çocukların sınav maratonu içerisine sıkışıp kalmış, sürekli ders çalışan ve sosyal yönden kendini eksik bırakmış bireyler olmalarının önüne geçmekti. Ancak ekte yer alan 2016-2017 eğitim yılı birinci dönem kurslarına başvurular incelendiğinde, öğrencilerin daha çok lise ve üniversiteye giriş sınavlarına destek olacak, derslere ilgi gösterdikleri görülüyor.

En büyük ilgi, Matematik kurslarına. Yaklaşık 2 milyon 956 bin 224 öğrenci bu kurslara başvururken, onu 1 milyon 862 bin 245 öğrenciyle Türkçe kursları izliyor. Fen Bilimleri kurslarına 1 milyon 736 bin 418 öğrencinin başvurduğu görülüyor. Buna karşılık, kişisel gelişime yönelik kurslardan piyano için 24 öğrenci, Zeka Oyunları kursu için ise sadece 20 öğrenci başvurmuş. Rakamlar incelendiğinde kursların özel ilgi ve yeteneklerini geliştirmek amacının eksik kaldığı, akademik başarıyı artırma amacının daha önce çıktığı görülüyor.
‘Amacının dışında’
Kursların amacının dışına çıktığını kaydeden Eğitim-Sen eski Başkanı Alaaddin Dinçer, kurslarda öğrencilerin, sınavlara hazırlık mahiyeti taşıyan kaynak, yardımcı, soru bankası gibi Kitaplardan almaya yönlendirildiğini söylüyor. Dinçer şunlara dikkat çekiyor: “Yeni tür ‘okul dershanesi’ oluşturulmakta. Öğretim programları ile paralellik gösteren her kitap 25 TL ile 35 TL arasında fiyatlara satılmakta, tamamlayıcı etkinlikler bu kitaplar üzerinden yürütülmekte. Her bir ders için en az iki ya da üç kitap aldırılmakta, öğrenciler kurslar süresince yapılan ölçme değerlendirmelerde bu kitaplardan sorumlu tutulmakta.”
Eğitimci Yazar Şahin Aybek de kursların merkezi sınavlara hazırlayıcı değil, okulu destekleyici olması gerektiğini dile getiriyor. Ancak okulun ikinci plana atıldığını belirten Şahin, eğitimdeki fırsat eşitsizliklerini yenebilmek, öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimlerine katkı sağlamak, sınavsız bir eğitim sistemine geçmek adına MEB’in önemli projelerinden biri olan bu kursların okul dershanelerine dönüşmesinin önüne geçilmesi gerektiğine değiniyor. Şahin, MEB’in bu projeyi ve projeyi yürütenleri daha fazla denetlemesi gerektiğini sözlerine ekliyor.

2016-2017 Birinci Dönem Kursları

Arapça 87.501
Beden Eğitimi ve spor 567.823
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım 194
Biyoloji 389.094
Coğrafya 394.414
Dil ve Anlatım 472.305
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 649.908
Drama 9.605
Felsefe 71.393
Fen Bilimleri 1.736.418
Fizik 470.401
Geometri 77.773
GrafikTasarım 52
Görsel Sanatlar 118.835
Hadis 435
Kimya 395.955
Kur’an-ı Kerim 73.457
Yabancı Dil 1.681.139
Matematik 2.956.224
Müzik 99.742
Peygamberimizin Hayatı 2.077
Piyano 24
Zekâ Oyunları 20
Temel Dini Bilgiler 1.188
Sosyal Bilgiler 831.414
Türkçe 1.862.245
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 562.181
Tarih 333.527

Bosna Hersek, 100 bin Türk öğrenciyi bekliyor

Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi (AUBIH), yurt dışında okumak isteyen Türk öğrencileri bekliyor. Üniversiteye giriş sınavından başarılı olan her adayın başvurabildiği üniversitede, öğrenciler 1 yıllık hazırlık programının ardından okumak istediği bölüme karar veriyor. 3 ve 4. sınıflarda ise zorunlu staj kapsamında öğrencilere Bosna’daki şirketlerde staj yapma olanağı sağlanıyor. Ana dil seviyesinde İngilizce öğreten AUBIH’de mezun olmak için TOEFL sınavlarında yüksek puan alınması gerekiyor.
Üniversitede tüm derslerin görüntülü kayıtları internet üzerinden takip edilebiliyor ve sınavlara girilebiliyor. Bosna Hersek’te Amerikan sisteminde eğitim veren tek üniversite olan AUBIH’de öğrenciler, eğitim hayatlarının bir dönemini ABD’de geçirme fırsatı da yakalıyor. Öğrenciler hem gittikleri üniversitenin hem de AUBIH’in diplomasına sahip olabiliyorlar.
Yüzde 40’a varan burslar
YÖK’ün 2011’de tanıdığı, ABD ve Avrupa’da geçerli diplomaya sahip olan AUBIH’de, sadece Türk öğrencilere yüzde 40’a varan oranlarda özel burslar da sağlanıyor. 2005’te kurulan üniversitenin eğitim kalitesinin dünyayla rekabet edebilir düzeyde olmasını benimseyerek yola çıktıklarını kaydeden AUBIH Yönetim Kurulu Başkanı Denis Prcic, “Bir ülkenin gelişebilmesi için gençlerinin yüksek kalitede eğitim alması şart. Biz de hem kendi gençlerimiz hem de kardeşlik bağlarına sahip olduğumuz Türkiye’nin gençlerinin dünya milletleriyle yarışır seviyede eğitim almasını istiyoruz” dedi.
Türkiye’ye 1,5 saat uzaklıkta olduklarını dile getiren Prcic, “Eğitim alanında iş birliklerini artırabilirsek gücümüze güç katabiliriz. Türkiye’den 100 bin öğrencinin eğitim almaya gönderildiğini düşünelim. Bu her iki ülke için büyük kazanım sağlar. Türk hükümetinin bu noktada Bosna Hersek’te eğitime dair vereceği destek bizler için mutluluk verir” diye konuştu.
21 Ekim’de başlayan ve yarın sonra erecek 32. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları’nda öğrenciler ve aileleriyle bir araya gelecek olan AUBIH, yıl boyunca İstanbul’daki ofisinde de ailelerin ve öğrencilerin sorularını yanıtlayacak.

Öğretmenlerinizle anılarınızı paylaşın

Öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerine destek veren Öğretmen Akademisi Vakfı’nın (ÖRAV) gelenekselleşen kampanyası “Fark Yaratan Öğretmen” hikâyelerine yenilerini katıyor. Vakıf, unutulmaz okul günlerini hatırlamak ve hayatlarına büyük değer katan öğretmenlerini anılarıyla gururlandırmak isteyen herkesi kampanyaya katılmaya çağırıyor. 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle hayata geçirilen kampanya, “Herkesin hayatta kendisine değer katmış bir öğretmeni vardır” düşüncesinden yola çıkıyor ve katılımcılara hem okul yıllarını hem de öğretmenleriyle ilgili en güzel anılarını paylaşma imkânı sunuyor. Katılımcılar, 1-30 Kasım’da, öğretmeniyle ilgili en değerli bulduğu anısını yazı, video ya da fotoğrafla farkyaratanogretmen.com sayfasını ziyaret ederek ya da #farkyaratanöğretmen etiketiyle sosyal medyada paylaşabiliyor.

TEILEN