KAYNAK – EĞİTİM AJANSI

Eğitim Sistemi de Sırtını Bilime Yaslamak Durumundadır

Dünya tarihi belirli yüzyıllardaki büyük değişimlerin tarihidir. İşte bu değişimlerin kırılmaların yaşandığı dönemler yakalayabilen ülkeler için aynı zamanda birer sıçrama tahtasıdır da. Ama bu değişimleri yakalayamayan ülkeler de ya yok olurlar ya da gerilerler. Bu yönüyle okuduğumuzda, sıçrama tahtasından kastımız; eğitimin bir değişim, dönüşüm aracı olduğudur. Bu değişimler toplumlar için kalkınma demektir, modernleşme demektir. Sözünü ettiğimiz kalkınmanın, değişimin mimarları da kuşkusuz eğitimin en önemli unsurları olarak eğitimcilerimiz, öğretmenlerimiz olacaktır.

İçinden geçtiğimiz dönem de tarihteki bu kırılmaların, değişimlerin yaşandığı dönemlerden biridir. Filozoflar ve sosyal bilimciler ilerde bu dönemi hangi isimle anarlar bilmiyorum ama bildiğim; ülke olarak daha güçlü bir Türkiye ve yaşam için bu süreçleri fırsata çevirmemiz gerektiği. Bunun yolu da bu değişimlere uyum sağlayabilecek bir eğitim sisteminden geçiyor. Dünyadaki hızlı değişimin tetikleyicisinin bilim olduğunu düşündüğümüzde, bu eğitim sistemi de sırtını bilime yaslamak durumundadır. Ülkemizin yapacağı en büyük hata; dünyanın bu değişimlerini görmezden gelip, eğitimde ideolojilere ve siyasete saplanması olacaktır.

                                         Dünyanın En Büyük Zenginliği Bilgidir Artık

Geldiğimiz noktada filozof Francis Bacon’un “bilgi güçtür” ilkesi olabildiğine kabul edilmiş ve bilgi toprak, hammadde, emek ve sermayeden de öncelenmiştir. Yani dünyada neye sahip olursanız, ne kadar zengin olursanız olun, bilgiye ihtiyaç duymaktasınız. O halde eğitim sistemimizin amacı da çağın istediği bu bilgileri üretebilecek, bu bilgilere sahip olacak insanlar yetiştirmek olacaktır. Ancak bu bilgiye sahip insanlarla dünyaya hükmedebiliriz. Bilgi doğal olarak artık dünyanın en büyük zenginliği haline gelmiştir.

Bu bilgi; demokratik bir yaşam ve hukukun üstünlüğüyle taçlandırılırsa, dünyadaki büyük değişimi eğitimimizle yakalayabiliriz. Bilginin en temel güç kabul edildiği, herkese eğitim ilkesinin, hayat boyu eğitimin benimsendiği, çağdaş, ezberden uzak, düşünmeyi öğreten, demokratik, özgür, insan merkezli, devlet politikasına dayalı bir eğitimle… Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin…

TEILEN